Holdeplassen er Bybanens håndtrykk til den reisende. Den er trygg, tørr og tilgjengelig for alle. Møblering, glassvegger og sanntidsinformasjon gir rom for avslappet venting og visshet om at du ser når banen kommer.

Holdeplassprinsippet

Holdeplassene med plattform og leskur er Bybanens mest synlige element i bybildet. Et fast prinsipp gjentas på alle stoppestedene langs hele banen og gir brukerne tydelig gjenkjenning selv i svært varierte miljø. Holdeplassen har en klar, enkel og ærlig egenidentitet.

Universell utforming; Design for alle

Bybanen er universelt utformet og leder brukeren til og fra banen. Utformingen gjør at du ledes fra tilstøtende fortau til du har funnet din plass i vognen. Ved reisens slutt forlater du banen og finner intuitivt veien videre.

Alle holdeplassene oppleves like. Gjentagelse både i form og materialbruk sikrer forutsigbarhet som er viktig for mange brukere av banen.

Plattformen

Plattformen definerer holdeplassen og gir den en tydelig ramme. Den er utformet for å gi god logistikk med en ventesone og en tydelig av-og-påstigningsone. Ledelinjene i gulvet viser hvor du kjøper billett i den oransje skiven og hvor du skal gå inn på banen. Materialet i plattformgulvet er i solid, varig, granitt og henter inspirasjon fra brosteinsgulvene i Bergen. Gulvet er bygget i et modulsystem som integrerer all møblering og utstyr på holdeplassen, og ledelinjer trer tydelig frem.

Leskuret

Leskurene er utformet med et enkelt og tydelig formspråk. De er transparente og synliggjør de lokale omgivelsene rundt hvert stoppested. Det enkle bygget er designet med fokus på den reisendes komfort i form av overdekning, tydelig informasjon og universell tilgjengelighet.

Trygt å vente

Leskuret er utformet åpent og enkelt for å gi tilstrekkelig ly og le når du venter noen minutter. Leskuret består av tre tydelige hovedelementer:
• Den oransje skiven er holdeplassens sentrale element.
• Bakveggen definerer rommet du venter i uten å stenge sikten mot omgivelsene.
• Taket strekker seg ut over plattformen og gir beskyttelse for regn.

Møblering

Møblene inngår i Bybanens design og understreker opplevelsen av merkevaren; lett, enkel, tilgjengelig og forutsigbar.

Leskur, benker, bosspann og holdeplassrekkverk, utgjør plattformens møblering. All møblering er plassert i bakkant av plattformen for å gi åpenhet og passasjerflyt inn og ut av banen. Plattform, leskur og møblering forholder seg til samme konsekvente modulsystem.

Benker

Benkene er designet ut fra helhetsprinsippet om at alle elementer skal inngå i et samlet bilde og ikke bære egen, særskilt identitet. Benkene har derfor et enkelt formspråk som harmonerer med leskurene. Sitteflatene på benkene er i treverk, som gir en behagelig og varm overflate.

farger og Materialbruk

Bybanen har en fast farge- og materialpalett for alt utstyr og alle elementer. Oransje brukes for å tiltrekke oppmerksomhet, mens øvrige farger og materialer er avdempet og nedtonet. Materialpaletten består av glass, stål, granitt og treverk.

Rekkverk på holdeplassen

Bybanen benytter tre ulike typer rekkverk; glass-, spile-, wire- og lederekkverk, for å gi beskyttelse, åpenhet og sikkerhet.

Glassrekkverket gir beskyttelse mot trafikk og le for vinden. Det gjør ventesonen mer attraktiv.

Spilerekkverket brukes i overgangsoner for å lede og sikre passasjerenes ferdsel.

Håndlisten brukes som lederekkverk.

Det åpne rekkverket med wire og perforerte stolper brukes for at alle trafikanter skal være godt synlige for hverandre.

Informasjon

Bybanen har høy frekvens som varierer i løpet av døgnet. Sanntidsinformasjonen forteller når Bybanen kommer og hvilken retning den går. Den forsterker opplevelsen av frekvens og forutsigbarhet.

Sanntidsmasten og den oransje skiven inneholder viktig informasjon til den reisende. Sanntidsdisplayet viser nedtelling til neste bane, forsinkelser eller driftsproblemer. Displayet er på en egen mast som er plassert utenfor leskuret slik at den er godt synlig.

All informasjon til den reisende er samlet på den oransje skiven. Her finner du også billettautomat, knapp for opplesning av sanntidsinformasjon og nødintercom.

Ledelinjene gir informasjon om plattformens utstrekning, vogndørenes plassering og viser vei til hvor du kan kjøpe billett.

Hovedfoto: Francisco Munoz, Bergen kommune / Christine Hvidsten, Atle Kårstad
Illustrasjoner: Arkitektgruppen Cubus