Holdeplassen er døren til omgivelsene. Den er et lokalt nav for byutviklingen og fortettingen rundt hvert stopp. Her går du fra å være passasjer til å bli fotgjenger. Omgivelsene skal gjøre det lett å orientere seg og se hvilken retning du skal gå i.

Åpent rom

Et sentralt og åpent byrom, eller et åpent rom i landskapet i tilknytning til holdeplassen, gir god oversikt og umiddelbar forståelse av området. Du opplever stedets karakter og egenart, og finner gangveiene ut i omgivelsene.

Åpent og lesbart system

Når du går av banen får du en umiddelbar forståelse av hvor du er. Fra holdeplassen har du god oversikt over området du er kommet til. Siktlinjer og gangbaner ut fra holdeplassen er enkle å finne og oppleves naturlige.

åpne Siktlinjer

Oversikt er svært viktig for den reisende. Ramper, murer, rekkverk, gjerder, vegetasjon eller avgrensninger rundt holdeplassen plasseres uten å stenge for siktlinjene ut i omgivelsene.

Det lokale gulvet

Når du går fra holdeplassen og ut i omgivelsene, beveger du deg fra plattformens gjenkjennbare granittgulv og ut på det lokale gulvet. Dette viser at reisen er over og du er kommet frem.

Det gode skiftet

Det skal være lett å skifte mellom Bybanen og andre transportmidler. Du skal enkelt kunne bevege deg fra banen ut i nærområdet, eller bytte til sykkel, buss, bil, tog eller fly.

Byttepunktene langs banen

Bybanestoppene varierer i størrelse, der terminalene er de største knutepunktene. Byttepunktene er ulikt tilrettelagt for skifte av transportmidler. Noen har innfartsparkering, andre har sikker sykkelparkering, mens de fleste er tilrettelagt for bytte til buss.

Hovedfoto: Bergen kommune / Christine Hvidsten, Francisco
Munoz, Arkitektgruppen Cubus, Ivan Brodey
Illustrasjoner: Arkitektgruppen Cubus